De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (2023)

  1. Parkvakanties blog
  2. Algemeen
  3. De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (1)

Door Redactie — 13 minuten lezen

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (2)

Friesland is een fantastische provincie om je vakantie door te brengen! Van prachtige landerijen en Friese meren tot schilderachtige dorpjes en goedlachse Friezen. Wat zijn de mooiste plekken van Friesland? Wij maakten dit lijstje!

Wie houdt er niet van Friesland? Het is de provincie van de watersport, de Waddeneilanden, de Elfstedentocht en natuurlijk de Friese taal. In Friesland laad je gegarandeerd de batterij weer op.

Op vakantie in Friesland

Binnenkort een dagje uit, weekendje weg of zelfs complete vakantie vierenin eigen land? Zet dan koers naar Friesland! Vervelen is hier geen optie, en toch kom je uitgerust thuis. Dank het aan de mooie natuur! Maar Friesland verrast ook met toffe steden, vele diverse activiteiten, karakteristieke sporten en meer. Er is voor ieder wat wils in Fryslân. Of zoals de Friezen zeggen: "Fryslân boppe!".

Overnachten in Friesland ga je ook zeker leuk vinden! Wij verklappen jullieuiteraard onze favoriete vakantieparken in de provincie.

Leuke voetnoot: Friesland is door Lonely Planet bestempeldtotéén van de beste bestemmingen van Europa.

De mooiste plekken van Friesland

Wat maakt Friesland dan zó leuk? Wat is er allemaal te zien en doen? Veel! Zo veel zelfs dat kiezen tussen alle plekken lastig kan zijn.Daarom maakten wij dit lijstje met de vijftien leukste bezienswaardigheden in Friesland.

1. Vlieland

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (3)

Voor wie het niet wist (of was vergeten): vier van de vijf Waddeneilanden horen bij de provincie Friesland, waaronder Vlieland. Vlieland is een prachtig eilandje dat voor circa de helft bestaat uit zand. Waan je even in de Sahara van het Noorden als je Vliehors bezoekt, uiteraard met de Vliehors Express. Een must als je op dit eiland bent! Ook het festival Into The Great Wide Open op Vlieland kan op je bucketlist.

Aan sportieve activiteiten ook geen gebrek op Vlieland. Je kunt gaankitesurfen, paardrijden, blokarten of 'gewoon' een good old strandwandeling maken.Toe aan ontspanning? Doe mee aan een Vlieland Yoga sessie en sluit af met eensmakelijke lunch bij het historische Hotel Posthuys Vlieland.

2. Friese meren

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (4)

De Friese meren – ook wel De Fryske Marren – in het zuidwesten van Friesland zijn misschien wel dé trekpleister van Friesland. Dit is hét watersportgebied waar de provincie bekend om staat. De grootste en belangrijkste Friese meren zijn het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen, het Slotermeer en de Groote Brekken. Door de goede vaarverbindingen en investering van de provincie Friesland in aquaducten kun je hier schitterende meerdaagse vaartochten maken. Zeilse!

Ga ook zeker kijken bij het skûtsjesilen. Deze Friese zeilwedstrijden met machtige skûtsjes vinden ieder jaar plaats en zijn een indrukwekkende happening. Of nog leuker: je kunt ook zelf aan boord stappen voor een zeiltocht onder leiding van een ervaren schipper!

En als je geluk hebt om tijdens een ijskoude winter inFriesland te zijn: schaatsen over de Friese meren, sloten en vaarten is magisch! Misschien kun je zelfs een stukje van de Elfstedentocht route doen?

3. Terschelling

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (5)

Op Waddeneiland Terschelling, net als Vlieland per veerboot te bereiken vanuit Harlingen, geraak je direct na aankomst helemaal in de ontspanningsmodus. Uitwaaien is hier het devies. Dit kan uitstekend bijhetDark Sky Park. Terschellinghoort namelijkofficieel tot de twintig meest donkere plekken in de wereld.

De natuuris sowieso de attractie van het eiland.De Boschplaat is het natuurgebied in het oosten van Terschelling, waar een ongerept duinlandschap zich afwisselt met uitgestrekte stranden. Avonturiers gaan per landrover over het strand, échte helden kiezen de (e-)mountainbike.

4. Sneek & het Sneekermeer

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (6)

Sneek is zondermeeréén van de leukste steden van Friesland! Het stadje staat bekend omde historische Sneeker Waterpoort. Dit herkenbaresymbool heb je vast eens gezien. Bijvoorbeeld in de zeilen en kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra. Maar ook in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan zie je deze waterpoort terug.

De Sneekweek is al even beroemd. Ditte gekke Friese zeilfeest is het grootste evenement op de binnenwateren van Europa en een absolute must-do wat ons betreft! Verder heeft Sneek goede restaurants, rijksmonumenten, gezellige winkelstraatjes en HetFries Scheepvaart Museum. Maar er is meer. Letterlijk. Het Sneekermeer is ideaal voor watersporters. Je vaart er zó heen vanuit de stad. Sneek is eentoffestad met veel higlights én een goede uitvalsbasis dus!

5. Ameland

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (7)

Jawel, ook Waddeneiland Ameland hoort bij Friesland. Je bereikt dit eiland vanuit Holwerd in een mum van tijd. Eenmaal in Nes eet je natuurlijk een echte Amelander mosterdsoep en drink je een Nobeltje. Daarna huur je een fiets en cross je helemaal naar Hollum in het westen, waar je de vuurtoren vindt. Beklimmen en afsluiten met een drankje bij Beachclub The Sunset. Het natuurcentrum, de bierbrouwerij en uiteraard het strand mogen ook niet ontbreken tijdens jouw avontuur op Ameland.

6. Leeuwarden

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (8)

Het is de culturele hoofdstad van 2018 én de hoofdstad van Friesland: Leeuwarden bruist! De Oldehove móet je zien, net als hetimposante Fries Museum, maar eigenlijk is de hele binnenstad één groot openluchtmuseum. Maak een stadswandeling om alles goed in je op te nemen en sluit af met een ontspannen boottochtje over het Nieuwe Kanaal.

Leeuwardenis hoe dan ook goed voor een stedentrip! Want ook shoppen, schaatsen in de Elfstedenhal of picknicken in de Prinsentuin behoren tot de mogelijkheden. TIP:neem ook een kijkje in de voormalige gevangenisBlokhuispoort. Dit is tegenwoordig een hippe plek voor creatieve bedrijven. Leuk om te zien en ook goed voor een hapje of drankje bijrestaurant "Proefverlof".

7. Schiermonnikoog

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (9)

Het laatste Friese Waddeneiland in dit rijtje is Schiermonnikoog. Dit is het minst bekende en meest rustigste eiland van de Wadden. Schiermonnikoog bereik je met de boot vanuit Lauwersoog, dat vroeger zelf een eiland was. Bunker Wassermann en de vuurtoren zijn de must-sees op Schier. Zeehonden spotten doe je vanaf de boot op de heen- of terugweg!

Wist je dat het hele eiland Schiermonnikoog sinds 1989 een Nationaal Park is? Jep. De enorme natuurlijke verscheidenheid van dit eiland is ongekend. Bossen, duinen, strand, polders en plassen: je vindt ze hier allemaal. Een paradijs voor natuurliefhebbers dus! Een hapje eten kan in één van de restaurants of strandpaviljoens die het eiland rijk is.

Leuk weetje: Schiermonnikoog is de dunst bevolkte gemeente van Nederland met gemiddeld23 inwoners per km².

8. Harlingen

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (10)

Dit stadje ontdekken veel mensen bij toeval,als vertrekpunt naar Vlieland of Terschelling, maar is eigenlijk is Harlingen zelf al een bezienswaardigheid op zich. Harlingen wordt vaak onterecht overgeslagen, terwijl het zo’n mooi stadje is.Eén van de Friese elf steden. En niet de minste!

In de haven wordt momenteel het Nova Zembla-schip van Wilem Barentsz nagebouwd. Een unieke kans om dat te bekijken. Maar ook de stad zelf barst van de mooie grachten, pandjes en leuke restaurants. Harlingen heeft ook leuke evenementen zoals deVisserijdagen en de Tall Ships Races.

9. Nationaal Park De Alde Feanen

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (11)

De Alde Feanen – ook wel bekend als De Oude Venen – is een nationaal park nabij Earnewâld, een knus plaatsje midden in Friesland.Nationaal Park De Alde Feanen is een uniek stukje natuur in Nederland. Waterrijk, groen en vol leven. Zobroedener meer dan honderd verschillende vogelsoorten tussen het moeras, rietlanden, plassen en graslanden!

In De alde Feanen kun je skutsjesilen in een echte skutsje, ‘gewoon’ zeilen, maar ook SUP’pen, kayakken én activiteiten doen op het land. Huur een fiets of e-scooter en ontdek de prachtige groene omgeving van dit pareltje in Friesland.

10. Franeker

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (12)

Heerlijk rustig Franeker is de ideale plaats om te ontspannen. Levendig Leeuwarden is niet ver weg en ook Harlingen is om de hoek. In Franeker bezoek je het Planetarium en Museum Martena. In dit laatste zul je zien dat Franeker ooit een belangrijkere plaats was dan je nu zult verwachten. Het Korendragershuisje en het Stadhuis zijn eveneens de moeite waard om te bewonderen.

Eens wat nieuws meemaken? Neem dan een kijkje bij de PC, de prestigieuze kaatswedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in Franeker.

11. Nationaal Park Drents-Friese Wold

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (13)

Op de grens met Drenthe – je zal het niet verwachten hè? – ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras: dit natuurgebied is meer dan bos. Toch is het na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Ideaal om te wandelen en te fietsen dus!

In het Friese deel van het gebied ontdek je de Friese Wouden met als avontuurlijke hart het plaatsje Appelscha. Vanuit hier kun je verschillende activiteiten ondernemen. Huur een mountainbike en trek er op uit. Overnachten en lekker eten kan hier ook prima. En voor de kinderen is er het gave attractieparkDuinen Zathe.

12. Heerenveen

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (14)

Heerenveen is dé sportstad van Friesland. Voetbal wordt op het hoogste niveau gespeeld door SC Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion en op slechts een steenworp afstand ligt de Epke Zonderland Turnhal. Schaatsliefhebbersweten natuurlijk dat het alom bekende Thialf ijsstadion ook in Heerenveen te vinden is.Hier kun je internationale schaatswedstrijden bijwonen of lekker zelf de ijzers onderbinden!

Los vanalle sportmogelijkheden is er nog veel meer te beleven in Heerenveen. Het Museum Belvedere is de moeite waard. Een heerlijk middagje winkelen kan hier ook goed en een boottochtje is ook een leuk idee! En anders kun je altijd nog lekker op een terrasje neerploffen.

13. Friese IJsselmeerkust

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (15)

De Waddenzee en de Friese Meren zijn alom bekend,maar laten we ook het IJsselmeer niet vergeten! De Friese IJsselmeerkust is een ideale plek om je vakantie door te brengen en is niet voor niets één van de meest toeristische bestemmingen van heel Nederland. De kustlijn langs het IJsselmeer is met haargezellige stadjes, fijne stranden, fraaie uitzichten en watersportmogelijkheden erg populair bij vakantiegangers uit binnen- en buitenland.

Of je nu naar Makkum, Workum, Hindeloopen, Stavoren of Lemmer gaat: het is overal genieten! In het water, op het water of langs het water. Windsurfen, fietsen,SUPpen, of 'gewoon' een beetje zonnebaden. Wat wil jij doen?Overnachten kan intalloze accommodaties. Van een eenvoudige camping tot bungalowpark met luxe villas direct aan het water.

14. Eerste Friese Schaatsmuseum

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (16)

In het pittorekse plaatsje Hindeloopen vind je het Eerste Friese Schaatsmuseum. Stap terug in de tijd en waan je op het ijs in oud Friesland. Doop je onder in nostalgie en sluit af met een heerlijke pannenkoek of lekkere wafel in het bijbehorende pannenkoekenhuis De Friese Doorloper. Er is ook een leuk winkeltje.

15. Nationaal Park Lauwersmeer

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (17)

Oké, dit park ligt op de grens met de provincie Groningen, maar Nationaal Park Lauwersmeer is dus net zo goed een Friese hotspot. Ontdek het bijzondere natuurgebied dus zeker als je in Friesland bent. Wat het park speciaal maakt, is dat dit gebied vroeger zee was en nu een meer is. Doordat er dijken zijn gebouwd is het zoute water veranderd in zoet water en dat heeft zijn sporen nagelaten in de flora en fauna. Het Lauwersmeer is hierdoor uitgegroeid tot een waar vogelparadijs.

Maak een fietstocht rondom het meer, neem een verfrissende duik of eet een visje met uitzicht op de Waddenzee. Het Nationaal Park Lauwersmeer is overigens ook één van de weinige Dark Sky Parks van Nederland!

Vakantieparken in Friesland

Door al diemooie plekken envele leuke dingen om te doen is Friesland vanzelfsprekend erg populair om een vakantie door te brengen. Gelukkig is de provincie hier goed op ingestelden is het bovendien nooit echt heel druk. In Friesland wonen nu eenmaal niet zo veel mensen. Zo zul je tijdens je vakantie in Frieslandeigenlijk overal een heel gemoedelijke gezelligheid ervaren. Erg fijn!

Qua overnachten kun je alle kanten op in Friesland. Hotels,Bed and Breakfasts, kamperen op de boerderij, bijzonder overnachten, luxe vakantiehuizen of slapen in een gehuurde boot. You name it!Natuurlijk kijken wij van Parkvakanties vooral naar de vakantie- en bungalowparken die je in Friesland kunt boeken. En dit zijn er niet overdreven veel. Zo zijn er iets meer dan 20 Friese vakantieparken en zijn ze mooi verdeeld over de provincie.

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (18)

Watersportpark De Kuilart

De vakantieparken zijngeconcentreerd op de Waddeneilanden, rondom de Friese Meren en bij de nationale parken. Vakantiepark-aanbieder Landal GreenParks is goedvertegenwoordigd met 9 parken. Hiervan liggener maar liefst 6 op de Waddeneilanden! Op ieder Fries Waddeneiland kun je naar een park van Landal. Ook van Roompot Vakanties en Hogenboom Vakantieparken vind je parken in Friesland. Gek genoeg is er alleen geen Center Parcs park te vinden! En als je een vakantiepark zoekt mét subtropisch zwembad dan zit je in Friesland ook verkeerd, want die zijn er ook niet.

Al met al is er voor ieder wat wils wat betreft vakantieparken, maar zal uiteindelijk vooral de lokatie een belangrijke rol spelen. Welk stukje Friesland wil je ontdekken? Om je toch alvast een beetje op weg te helpen tippen wij je hieronder onze favoriete bungalowparken in Friesland.

Landal Waterpark Sneekermeer — Dit kleinschalige park bezoek je om de geweldige ligging direct aan het Sneekermeer! Vanuit je vrijstaande waterwoning met eigen aanlegsteiger vaar je zó het meer op. Wat een luxe! Net als de woningen zelf overigens. Die zijn van alle gemakken voorzien. Waterpark Sneekermeer zelf biedt verder niet veel voorzieningen, maar het strandje, het meer en de omgevingmaken dit ruimschoots goed. In het nabijgelegen dorpje Terherne vind je verder alles wat je nodig hebt (restaurants, supermarkt, etc).

Vakantiepark Boomhiemke — Boomhiemke is hét vakantiepark op Ameland. Mooie huisjes en altijd wat te doen. Dit is een park voor het hele gezin. Fietsverhuur, Kids Club,parkshop, overdekt zwembad, wellness & beauty, bowlingbanen, animatie: allemaal aanwezig! Oh en het strand ligt op 1 km afstand. Aanrader!

Landal Esonstad — Park Estonstad ligt bij het Lauwersmeer en is eigenlijk een pittoresk Fries vestingstadje op zichzelf. Heel sfeervol en waterrijk. En in de typisch Friese terpwoningen en comfortabele bungalows is het goed toeven. Het park heeft een overdekt zwembad, Bollo Club, diverse restaurants, een golfbaan en een gloednieuw indoorspeelparadijs!

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (19)

Varen met Bollo op Landal Esonstad

Beach Resort Makkum — Makkum is eigenlijk dé badplaats van Friesland. Een leuke boulevard, een fantastisch strand en volop watersportmogelijkheden. Het luxe bungalowpark Beach Resort Makkum ligt direct aan dit strand. De vakantiehuizenzijn comfortabel en de faciliteiten op het park zijn ook goed voor elkaar.Meer heb je niet nodig toch?

Landal Schuttersbos — Even lekker uitwaaien op Terschelling en genieten van een knus huisje? Landal Schuttersbos is 'the place to be'! Dit is geen groot Landal-park, maar juist lekker kleinschalig. De natuur staat centraal. Vanuit je cottage wandel of fiets je zo de duinen of het bos in. Heerlijk!

De Kuilart —Voor een top vakantie aan het water in Friesland moet je bij De Kuilart zijn! Dit 5-sterren vakantiepark heeft een eigen jachthaven en een top ligging midden in het Friese meren gebied (bij Koudum). Vanuit je stacaravan, bungalow huisje of luxe wellness vakantiehuis kun je zo het water op. Ga zeilen, windsurfen of vaar mee met een Friese zeilpream voor een tocht over de Fluessen. Overdekt zwembad, bootverhuur, fietsverhuur,entertainmentprogramma, supermarkt, restaurant (met uitzicht over het water!), tennisbaan en een eigen strandje met speeltuin zijn allemaal aanwezig!

Tags: Friesland , Bezienswaardigheden , Nederland , Natuur , Vakantieparken

Bewaar op Pinterest

Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest


De 15 mooiste bezienswaardigheden van Friesland (23)

Redactie

De Parkvakanties redactie onder leiding van Suzanne van Duijn. Boordevol vakantiepark inspiratie, ervaringen, tips, nieuws & méér. Wij ♥ van vakantieparken!


Gerelateerde artikelen

Luxe vakantiehuis in Friesland: 10x de meest luxe villa's

Brinckerduyn: luxe vakantiehuizen in Friese natuur (VIDEO)

Wat te doen in Sneek? 16x Tips voor een dagje of stedentrip Sneek!

Landal Waterpark Sneekermeer van boven

De ultieme roadtrip Friesland langs de mooiste plekken en dorpen

Landal Kaap West: nieuw Landal park op Terschelling

Landal Elfstedenhart: hét nieuwe vakantiepark van Landal in Friesland

Wat is het mooiste Waddeneiland?

Review: Tusken de Marren

17x De leukste kinderuitjes van Friesland

Vakantiepark met watersport? Déze 26 waterrijke parken moet je zien!

Review: Landal Esonstad

8x Waarom Landal Esonstad uniek (en héél leuk) is

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated: 11/20/2022

Views: 6133

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.